Видове щори – гайд за начинаещи


Баш майстор за дома / Wednesday, February 28th, 2018

Удобни и практични, различните видове щори са неизменна част от интериора на съвременните жилища, обществени и административни сгради. В тази статия ще ви въведем в науката за щорите и техните основни видове, предлагани на широкия пазар.

Осново щорите се класифицират по следните критерии:

– ориентация;
– материал, от който са изработени;
– начин на монтиране;
– начин на задвижване.

Видове щори според ориентацията

Според ориентацията на ламелите и плата, щорите най-общо щорите се делят на хоризонтални и вертикални.

Хоризонталните щори са класически вид щори, изработени от свързани хоризонтално разположени ламели от различен материал; /алуминий, дърво/, които са монтирани хоризонтално;

Вертикалните щори са съвременният аналог на завесите и се изработват главно от текстил.

Видове щори според материала на изработка

Материалите, от които се изработват щори, най-често са алуминий, пластмаса, дърво, бамбук и текстил.

Алуминиевите щори са сред най-разпространените модели, които можете да видите както в частни домове, така и в офиси, учреждения, фитнес зали и салони за красота. Те осигуряват дискретност, удобство при използване, дълготрайност и се предлагат на изключително изгодни цени. Предпочитани са, тъй като алуминиевите ламели са устойчиви на слънце, студ и влага и се почистват лесно само с вода и малко препарат.

Щорите от текстил също са доста често срещан интериорен избор, предимно заради модел ден и нощ щори, който е гъвкав по отношение на пропусканата светлина. Те са предпочитани, особено ако се цели създаване на определена атмосфера в жилище, заведение, бар, хотел и др. Обикновено тези щори се изработват от жакард като се цели плата да бъде възможно по-дълготраен и устойчив, да не задържа прах и петна, да осигурява максимална защита от слънчевите лъчи, да не избледнява, да бъде естетичен и с разнообразни цветове и десени.

Щорите от бамбук са сред артикулите за засенчване и контрол на светлината в помещенията, които създават специфична атмосфера и не могат да останат незабелязани със своята естетика. Когато са старателно съчетани с интериора и декорацията в стаите, те се превръщат в част от интериора, която носи хармония, комфорт и удоволствие на обитателите на помещенията.
Дървените щори са естетични и модерни. Тъй като са изработени от естествени материали, те носят специфичен чар и красота в дома, които не могат да останат незабелязани.

Видове щори според начина на монтиране

Според начина на монтиране, щорите се разделят на външни, вътрешни и такива, които се поставят между самите прозорци.

Външните ролетни щори са устойчиви на температурни промени, слънцезащитни и осигуряват изключително добра изолация от външни фактори като шум, светлина, любопитни погледи и пр. Голямото предимство на този тип щори и причината, поради която те са търсени и предпочитани от клиентите, е в това, че с тях се осигурява енергийна ефективност на дома, поради техните термоизолационни свойства.

Вътрешните щори са сред най-популярните видове щори, поради лесното управление и разнообразните видове, които можете да подберете. Когато са съчетани с обстановката и интериора, те придават елегантност, уют и интимност във всяко помещение, а това са неща, без които трудно можем да си представим своята почивка и споделени моменти у дома със семейството.

Щори между стъкло – щорите, които се монтират И на двукатна дървена дограма, са практични с това, че не е необходимо да се отваря прозореца, за да се управляват, не задържат прах и ламелите им са максимално защитени, тъй като са вътре в стъклопакета. Те не заемат пространство и са идеален избор за повечето стаи в апартаменти, офиси и хотели.

Видове щори според начина на задвижване

Според начина си на управление щорите се делят на:
Щори с ръчно задвижване – такива, които задвижвате на ръка с шнур, лента, вал. Това обикновено са ролетни хоризонтални щори, изработени от пластмаса или алуминий, външни ролетни щори, плисе щори, дървени щори и т. н.

Щори с електрическо задвижване, управлявано чрез проводник. Удобството при използването им е в това, че степента на засенчване се контролира с дистанционно и не ви се налага да ставате, за да създадете желаната атмосфера в помещението. Този начин на задвижване е изключително подходящ за провеждането на дейности и събития в университетски, презентационни и конферентни зали, тъй като улесняват организаторите на мероприятията.

Тази статия беше написана, благодарение на информация и експертни съвети от Kamax, а в сайта на фирмата, може да разгледате всички видове щори, които се предлагат.

One Reply to “Видове щори – гайд за начинаещи”

  1. Хора, супер статия сте публикували!
    Толкова подробна класификация на видовете щори не съм срещала досега в българското интернет пространство.
    Полезно за всеки, който ремонтира или обзавежда дома си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *