Как да изберем добър LCD монитор


Компютърен майстор / Saturday, March 10th, 2018

Решили сме да си купим нов монитор. Марки и модели – колкото си щеш. Но на нас ни трябва наистина добър монитор, нали? Как да изберем такъв модел, че после да не съжаляваме?

Като за начало – какво означава „добър LCD монитор“? Евтин? Донякъде… В повечето случаи обаче евтиното излиза скъпо. Като включим капките за очи, таблетките против главоболие, посещението при масажист, който да ни оправи схванатите мускули… Значи – скъп!

Но защо да плащаме за екстри, които не са ни нужни? Високата цена не винаги е гаранция, че ще получим най-доброто за нас. Мдаа. И сега, какво – шах с царя на царицата. Как да постъпим?

Решението не е толкова сложно. Като за начало, трябва да се запознаем с основните понятия, свързани с един LCD монитор – тип матрица, резолюция, размер и съотношение на страните на екрана, яркост и контраст, ШИМ трептене, ергономични функции и т.н.

Интерес представлява толкова дискутираното понятие LED. Има хора, които искрено вярват, че „най-добри са LED матриците, много по-добри от LCD“. Това мнение е погрешно. LCD и LED са всъщност две съвсем различни понятия, въпреки привидната си прилика. В действителност, LED е тип подсветка (наред с катодната), която се използва за осветяване на LCD матрицата.

Много я хвалят, но тя има две реални предимства – относително по-ниско енергопотребление, а от друга страна – позволява да се намали още от дебелината на корпуса на съвременния монитор. В официалните ревюта ѝ приписват цял куп вълшебни свойства – подобрява контраста, повишава прецизността на цветопредаването, по-равномерна е от катодната… Значи – задължително трябва да изберем монитор с LED подсветка!

Ами – не съвсем. За да се получат прецизни цветове, е важна структурата на матрицата. Освен това, тя е покрита със специални цветни филтри. Подсветката трябва да е достатъчно силна, за да „се справи“ с тях по адекватен начин. Катодната подсветка осигурява по-високи нива на яркост, използва се при всеки добър монитор с професионална IPS или VA матрица. LED се използва с успех при масовите модели, снабдени с евтината TN или „олекотената“ e-IPS матрица (с по-опростена структура и по-висока прозрачност в сравнение с професионалните IPS). Тези матрици (TN и e-IPS) позволяват използването на по-евтина (и по-слаба) подсветка, каквато е LED… Съответно обаче цветопредаването им не е толкова прецизно, колкото при „по-тежките“ матрици с по-сложна структура. В тази връзка e е хубаво да сме точни и ще отбележа, че e-IPS при всички положения е по-добър избор от TN. Предимствата са в по-широките ъгли на видимост и по-точно цветопредаване. Колкото до това, че LED е по-равномерна – погледнете това ревю на монитор втора употреба Asus ML239H. Там има поместена снимка на екрана на монитора в затъмнена стая. Вижда се много добре.

Но, да си дойдем на думата. Трябва да изберем монитор според нашите конкретни нужди – дали ни трябва за графичен дизайн, за гледане на филми, или за игри. Съответно, ще търсим модели с подходящи за нас характеристики. Набелязваме си поне 2-3 и сред тях вече избираме този, който е с по-ниска цена.

За да се улесните при избора – можете да погледнете и някои конкретни препоръки от специалисти по българските форуми. Всеки основен параметър е описан по достъпен начин и е указано какво да търсим, в зависимост от специфичните ни изисквания.

Накратко, не е сложно да изберем добър монитор. Просто трябва да сме наясно за какво ще го използваме. След това трябва да отделим малко време за да се запознаем с основните термини. Така ще бъдем сигурни, че няма да станем лесна плячка на някой „добронамерен“ търговец, който посреща клиентите с репликата „Здравейте, балами!“

Ресурси за четене

А преди това е хубаво да прочетете и проверите обстойно параметрите на монитора, който сте набелязали. Един от най-добрите международни сайтове с професионални и авторитетни ревюта на монитори е https://www.prad.de/. Ако ревюто там за вашия фаворит е положително, не се колебайте.

Другия сайт, който много уважавам е поради ШИМ трептенето, което споменах по горе. Заради гонене на по-ниска цена и високи печалби при почти всички потребителски монитори се влага ниско качествено управление на яркостта на матрицата. ШИМ е незабележимо за просто око микро трептене /честота около 200Hz/ и означава накратко широчинно-импулсна модулация. Трептенето от ШИМ може да се усети по няколко начина.

Първия начин е да го усетите на принципа “След дъжд качулка.” Тоест купувате си евтин монитор и при продължителната употреба започват да ви болят очите, главата или се чувствате преуморени и замаяни. Това е заради микро трептенето, което се поражда от ШИМ управлението на яркостта. Повечето производители на монитори това не ги касае, важното е продажбите да вървят.

Втория начин да го усетите е като предварително прочетете информация за конкретния модел, който сте харесали. В този сайт има чудесен списък с монитори, които са Flicker Free –

Ако все пак се двоумите дали даден монитор има ШИМ трептене може да заснемете дисплея с камерата на телефона си. Там се получава нещо като резонанс и трептенето се усилва и се вижда с просто око.

Ако поради незнание или заблуда вече сте се сдобили с монитор с подсветка, който трепти има начин, чрез който да пробвате да неутрализирате трептенето от ШИМ. Трябва да увеличите яркостта до по-високи нива от сорта 75-80%. Ако монитора ви е поне среден клас при около 80% яркост трептенията би трябвало да намалеят драстично. Ако и тогава се усеща микро трептене увеличете яркостта до 100% и пробвайте. Разбира се работата на 100% яркост може да не е особено комфортна заради прекалено яркия дисплей и цветове, но поне ще си запазите зрението и здравето. Ако и тогава има трептене от ШИМ съвета ми е да се отървете от този монитор незабавно.

Последния път, когато ми се наложи да купувам монитор за себе си извърших доста щателна проверка на продаваните модели. За да се сдобия с качествен LED дисплей трябваше да дам около 1600 лв. Във всичките ми изисквания влизаше професионална IPS матрица с високи ъгли на видимост, Flicker Free, Anti Glare /тоест матов/, висококачествено предаване на цветовете с покриване на поне 98% sRGB, ергономична стойка, красив дизайн и още. За съжаление дисплеите, които отговаряха на тези изисквания бяха прекалено скъпи и се насочих към покупка на монитор втора употреба.

За моя радост попаднах на няколко добри фирми за употребявана техника в София, едно от които е Интерсервиз-20. С голямо облекчение намерих в сайта им няколко модела монитори, които почти задоволяваха нуждите ми, при това на доста нормални цени.

Дори сега, когато пиша тази статия виждам, че в категорията с монитори втора употреба http://www.is20-bg.com/vtora-ryka/monitori-vtora-upotreba/ има няколко модела с доказана липса на ШИМ трептене или с такова, което лесно се неутрализира според сайта на http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

Това са 24″ Dell P2414H, един много красив HP ZDisplay Z24i и може би най-високия професионален клас 24″ Dell U2413f. Честно казано, който и от трите монитора да вземете няма да съжалявате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *